Mercedes Sprinter: de bedrijfsstandaard

Mercedes-Benz Sprinter

Sprinter is de lijn bedrijfswagens van Mercedes-Benz. Deze auto wordt gebouwd door Daimler AG in samenwerking met Volkswagen. Het standaardmodel is de gesloten bestelwagen die een standaard laadvolume heeft van 17 m³ en een maximaal nuttig laadvermogen van 2.755 kg. De Sprinter is leverbaar in diverse varianten met vier opbouwlengtes, verschillende hoogten, diverse motoren en een gewichtsvariatie tussen de 3,0 en 5,0 ton. De bedrijfswagen gebruikt 235/65 R 16 C banden (bij 3,5 t). De Mercedes-Benz Sprinter is leverbaar in een aantal alternatieve modellen. De Sprinter Combi heeft ramen aan de zijkanten en is speciaal geschikt voor vervoer van maximaal negen personen. Bovendien zijn er Sprinters als chassiscabine verkrijgbaar, met of zonder standaard open laadbak.

Standaarduitrusting

De Sprinter beschikt standaard over een airbag voor de bestuurder. De bestuurderscabine is ingericht met een groot aantal opbergmogelijkheden voor praktische zaken als flessen, papieren en mappen. De Sprinter heeft stuurbekrachtiging en een overzichtelijk dashboard met alle noodzakelijke controlelichten. De ramen worden elektrisch bediend, de vergrendeling gebeurt centraal met behulp van een afstandsbieding. Voor extra veiligheid zijn de buitenspiegels van de Sprinter standaard uitgerust met een groothoekspiegel. De laadruimte is voorzien van sjorpunten waarmee, met behulp van riemen, de lading kan worden vastgezet. De tweede generatie Sprinters gebruikt verschillende motoren. De benzinemotor is een V6 DOHC 24V (3498 cc en 258 pk). De turbodieselmotoren zijn common-rail met een 4-cilinder DOHC 16V (2148cc, keuze tussen 88 pk 150 pk) of V6 DOHC 24V variant (2987 cc en 184 pk). De nieuwste Sprinter modellen worden standaard geleverd met een roetfilter.

Accessoires en configuraties

Mercedes levert de Sprinter in zeven standaardkleuren met vijf metallic varianten. De Sprinter kan in nog meer kleuren worden geleverd en naar wens gespoten (denk aan bedrijfskleuren). Aan de buitenkant lopen brede kunststof strips die de carrosserie beschermen tegen kleine gebruikersschade. Mercedes-Benz geeft de mogelijkheid om de Sprinter te configureren in drie categorieën: Economy, Functional en Standaard. Bovendien zijn een aantal accessoires te bestellen die uiteenlopen van cockpitafwerking en rubberen vloermatten tot de Command APS (combinatie radio/navigatie), iPod interface kit en houders voor mobiele telefoons. Mercedes-Benz biedt een aantal veiligheidsopties voor de Sprinterlijn aan, zoals de achteruitrijcamera. De camera wordt geactiveerd bij gebruik van de achteruitversnelling en geeft geluidssignalen af. Bi-xenonkoplampen zorgen voor een automatische afstelling van de lichthoogte. Regensensors schakelen de ruitenwissers bij neerslag in en passen de frequentie aan bij een veranderde hoeveelheid neerslag.