Mercedes-Benz

Geschiedenis

Mercedes-Benz is een autofabrikant uit Duitsland, die is ontstaan in 1926. Mercedes produceert een groot scala aan verschillende voertuigen. Zo worden er personenauto’s en –busjes, bestelwagens, bussen, vrachtwagens en diverse andere voertuigen geproduceerd. Daarnaast is Mercedes-Benz de eigenaar van Smart en Maybach. Ook is Mercedes-Benz bekend van het gelijknamige Formule 1 team.

 

Modellengamma

Mercedes-Benz heeft diverse verschillende bedrijfswagens in haar collectie. Dit zijn allemaal wagens met verschillende afmetingen en specificaties, waardoor Mercedes een zeer grote groep potentiele klanten bereikt. Er zijn onder de bedrijfswagens vijf verschillende modellen te onderscheiden. Daarnaast zijn van de meeste van deze modellen verschillende versies op de markt. De jongste telg in de familie, en tevens de meest compacte, is de Citan. Dit is een compacte gesloten bestelwagen en is sinds 2012 op de markt. De auto is in drie carosserievarianten op de markt verkrijgbaar, die zich van elkaar onderscheiden door de variatie in laadlengtes. Daarnaast kan er uit twee verschillende motoren gekozen worden: de 1.8 en 1.9 liter dieselmotor. De middelgrote bedrijfswagen is de Vito, deze is zowel leverbaar als gesloten bestelwagen met dubbele cabine, als een combi variant waarbij de nadruk ligt op het vervoeren van personen. Dit is de gedachte achter het volgende familielid: de Viano. Dit is een ruime dubbele cabine en combi. De Viano is in de markt gezet als de luxere versie van de Vito. Hierbij moet er gedacht worden aan betere stoelen en een nettere afwerking. Onder de motorkap zijn deze twee modellen nagenoeg hetzelfde. De Viano wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het vervoeren van mensen. De Sprinter is waarschijnlijk de meest bekende bedrijfswagen in het scala van Mercedes. Dit komt mede door zijn veelzijdigheid. Er zijn 4 verschillende varianten waarin de sprinter geleverd kan worden, namelijk de gesloten bestelwagen met dubbele cabine, de combi, de chassiscabine met open laadbak en de uitvoering met chassiscabine. Hierdoor kan de Sprinter gebruikt worden voor diverse werkzaamheden. De laatste en grootste bedrijfswagen is de Vario. Het is de meest krachtige bedrijfswagen van Mercedes en kan geleverd worden als gesloten bestelwagen of als chassiscabine. Daarnaast is het mogelijk om de Vito, Viano of Sprinter in de vorm van een taxi te krijgen. De modellen worden door Mercedes-Benz zelf aangepast. Dit heeft als voordeel dat de taxi’s van dezelfde kwaliteit zijn.

Concurrenten

De concurrenten van de bedrijfsvoertuigen van Mercedes-Benz zijn onder andere: Citroen, Renault en Volkswagen. Al deze bedrijven hebben vergelijkbare voertuigen beschikbaar.