Iveco

Algemeen

Iveco is een Italiaans bedrijf dat volledig in handen is van de FIAT groep. De naam Iveco komt van de samenstelling :"Industriële Voertuigen Corporatie." Deze naam werd aan de corporatie gegeven, nadat deze is ontstaan uit een samenvoeging de Italiaanse, Franse en Duitse fabrikanten: Fiat Industrial, OM, Lancia, Unic and Magirus-Deutz. Iveco bleef deze merken houden, maar maakte de productie binnen het nieuwe concern veel efficiënter. Later nam Iveco nog vele andere automakers over de hele wereld over. Het bedrijf heeft tegenwoordig ongeveer 25.000 medewerkers in dienst. In 2012 won de Nederlander Gerard de Rooy, de Dakar Rally achter het stuur van een Iveco Powerstar.

 

Welke typen auto'’s maakt de fabrikant?

Het bedrijf legt zich met name toe op het construeren van bedrijfswagens, vrachtwagens en bussen. Daarnaast zijn ze in staat om gespecialiseerde voertuigen te fabriceren, die gebruikt worden als off-road voertuigen of door civiele diensten, zoals de brandweer. Ze produceren eveneens militaire voertuigen die door veel Europese legers en zelfs wereldwijd worden gebruikt. Het concern voert verschillende merken, maar onder het Iveco merk worden zowel bedrijfswagens als zware vrachtwagens verkocht.

De typische modellen van Iveco

Modellen van de Italiaanse vrachtwagenfabrikant worden vaak gezien in het bedrijfsvervoer in het verkeer, het openbaar vervoer en op de bouwplaats. Een in het straatbeeld bekend model van Iveco is de New Daily, die in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar is (2.8 ton tot 7 ton). Deze lichte bedrijfswagen (bestelauto) wordt over de hele wereld verkocht. Inmiddels staat de teller op meer dan twee miljoen verkochte modellen. De Eurocargo is een lichte truck die vooral gebruikt wordt voor transport over korte afstanden en voor leveringen binnen steden. Ook dit model kent verschillende uitvoeringen van 7 ton tot 19 ton en met 4x4 of 4x2 aandrijving. De Iveco Trakkar is een zwaar model truck dat in elk type terrein zijn werk kan doen. De truck is bijvoorbeeld zeer geschikt om op bouwplaatsen rond te rijden en is zelfs in staat om moeilijk begaanbaar terrein te doorkruisen. Het bekendste model bus van Iveco is de Irisbus. Verkrijgbaar van een minibus uitvoering tot aan een toerbus uitvoering. De Iveco Lince is een gepantserd militair transportvoertuig, dat onder andere door het Italiaanse, Spaanse, Belgische, Noorse, Russische en Kroatische leger wordt ingezet. Hij is vergelijkbaar met de Humvee.