De Ford Transit bedrijfswagen

De Ford Transit

De Ford Transit is een bedrijfswagen die al geproduceerd wordt sinds halverwege de jaren 60. In 1965 kwam de eerste generatie Transit op de markt die gefabriceerd was in het Verenigd Koninkrijk. Deze eerste serie kan echter ook als tweede generatie gezien worden, omdat er in Duitsland al eerder een Ford bedrijfswagen onder de naam Transit werd geproduceerd. Het model vanaf 1965 was echter de eerste Transit die in meerdere landen geproduceerd en verkocht werd, waardoor dit over het algemeen de eerste generatie Ford Transit genoemd wordt.

De zevende generatie

Inmiddels is de zevende generatie van de Ford Transit al op de markt en staat het prototype klaar van de achtste generatie. De zevende generatie biedt diverse verbeteringen ten opzichte van de voorgaande zesde generatie. Een belangrijke verbetering treft men aan in het motorcompartiment. De motoren zijn vernieuwd wat een lager brandstofverbruik en lagere emissiewaarden tot gevolg heeft. Dit is mede dankzij de introductie van common rail techniek De zuinigste Ford Transit gebruikt nog maar zeven liter per honderd kilometer wat 184 gram CO2 per kilometer aan uitstoot inhoudt. De motorenkeuze bij de zevende generatie bestaat uit vier diesels van 100, 125, 140 en 150 pk. Hierbij kan gekozen worden voor zowel voorwielaandrijving, achterwielaandrijving als vierwielaandrijving. Naast de keuze uit de vier motoren en drie aandrijvingstypen zijn er ook diverse uitvoeringen van de Transit. Zo zijn er naast de gewone Transit bus met panelen ook een variant met deuren, een pick-up en een minibus variant. De veelzijdigheid en degelijkheid is een van de redenen dat de Ford Transit goed verkoopt. In 2007 heeft de ford Transit dan ook de titel 'internationale bus van het jaar' gewonnen. Ter ere van dit feit heeft Ford eenmalig de Transit XXL geproduceerd, de langste Ford Transit ooit. De productie van de normale Transit modellen vindt onder andere plaats in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Voor lokale afzetmarkten wordt ook geproduceerd in Turkije, Rusland, Vietnam en China.

Andere bedrijfswagens van Ford

Naast de Transit heeft Ford ook nog de Ranger en de Tourneo Connect in het bedrijfswagensassortiment. De Ranger betreft een pick-up truck die sinds 1983 voornamelijk in de Verenigde Staten verkocht wordt. De Tourneo Connect is in de markt gezet als een minibus voor personenvervoer. De grootste afnemers van deze laatste categorie betreft dan ook de taxibranche.