DAF XF

Topserie

De DAF XF is de topserie van DAF en behoort daardoor tot de wegreuzen die nationaal en internationaal het beeld op het gebied van het wegtransport bepalen. Met zijn moderne uiterlijk moet hij concurreren met sterke modellen als de MAN TGA en de Mercedes-Benz Actros. Hoewel de XF de genen van de succesvolle DAF 95 XF heeft, is de truck eigenlijk compleet nieuw ontwikkeld om de concurrentie met genoemde modellen aan te kunnen.

 

wensen en eisen

Het ontwerp van een nieuwe truck wordt bepaald door een waslijst aan eisen en wensen. Zo bepalen management en marketingafdeling aan welke criteria de truck moet voldoen. Uiteraard moet hij zuinig zijn en lage bedrijfskosten met zich meebrengen. Daarnaast wordt er ook nauwlettend geluisterd naar de kritische kanttekeningen van de chauffeur die de uiteindelijke ‘gebruiker’ van de truck is. Omdat een ‘trucker’ vele uren achter het stuur moet doorbrengen, besteedt men veel aandacht aan de ergonomie. Doel hierbij is om ervoor te zorgen dat de chauffeur zich als het ware thuis voelt in zijn truck. Het mag duidelijk zijn dat hierbij luxe en comfort hoog in het vaandel staan. Ook is het belangrijk dat de chauffeur alles in zijn handbereik heeft en elk knopje en elke schakelaar blindelings weet te vinden, hetgeen de veiligheid bevordert.

Ledtechniek

De DAF XF bestaat uit een uitgebreide modellenlijn. Topmodel is de nieuwe EURO-6 XF die vorig jaar op de IAA in Hannover z’n première beleefde. Het hart van de EURO-6 is de nieuwe EURO-6 motor die, hoe kan het ook anders, nog zuiniger is dan zijn voorganger. Ook het front van de truck werd onder handen genomen, waarbij de koplampen werden voorzien van ledtechniek. Dat is vooralsnog een unicum in de vrachtwagenwereld. Niet alleen is het toepassen van deze lichttechniek ultramodern, het zorgt tevens voor een lager brandstofverbruik, dus lagere bedrijfslasten. Daarnaast heeft DAF voor de XF een zogenaamde Comfort Cab die is uitgerust met een slaapcabine. De Space Cab heeft een slaapcabine met verhoogd dak en de Super Space Cab is voorzien van een extra verhoogd dak. De XF105 is een Super Space Cab-model, maar heeft als hart een Euronorm 5-motor. Kortom, DAF heeft met de XF nieuwe maatstaven gezet op het gebied van bedieningsgemak, comfort, zuinigheid en de voor de transportonderneming zo belangrijke kostenreductie. En daar zijn de transportondernemingen, zéker in deze tijd, extra gevoelig voor.