DAF, van Nederlandse aanhangers tot een wereldspeler in vrachtwagens

DAF begon in 1932 als Van Doorne’s Aanhangwagenfabriek N.V, dat voornamelijk aanhangwagens en opleggers produceerde. Later legde DAF zich toe op zowel personenauto's als legervoertuigen, autobussen en commerciële vrachtwagens. Tegenwoordig staat DAF vooral bekend om deze laatste tak. In Eindhoven, Westerlo (België) en Leyland (Groot-Brittannië) staan DAF-fabrieken, met nog een fabriek in Ponta Grossa (Brazilië) in aanbouw. DAF is tegenwoordig een wereldspeler met diverse titels van 'Truck van het Jaar', onder andere voor de DAF95 (1988), de DAF95 XF (1998), de DAF LF (2001) en tenslotte in 2007 met het 'XF 105'-model.

Specialisaties van DAF

DAF kent tegenwoordig legio toepassingen in het trucksegment. Zo zijn er modellen voor de lange afstand, voor distributie en de bouw. Daarnaast bouwt DAF ook toepassingen voor gemeentelijke diensten als veegwagens, brandweerwagens en kolkenzuigers. Ook heeft DAF trucks voor agrarische toepassingen, die bijvoorbeeld speciaal geschikt zijn om oogst zo min mogelijk te beschadigen en makkelijk schoon te maken zijn. Tenslotte biedt DAF oplossingen op maat, doordat ze op klantenorder gebouwd kunnen worden en daardoor ruime keus bieden in het aantal assen, soort cabines en chassis. Ook binnen de reeds bestaande modellen biedt DAF de mogelijkheid om voertuigen aan te passen naar de wens van de klant. Verschillende toepassingen hiervan zijn bijvoorbeeld het aanpassen van de cabine naar een slaapcabine, of het verhogen van het motorvermogen.

Typische modellen van DAF

Voor de lange afstand hanteert DAF het 'XF 105'-model. Dit model is in 2007 bekroond tot 'truck van het jaar'. De XF 105 is gemaakt om te voldoen de combinatie van de lage kosten per kilometer, hoge betrouwbaarheid en de beste rijeigenschappen. Deze truck biedt keuze uit 410 of 510 pk met een koppel tussen de 2000 en 2500 Nm. Daarnaast is er keuze tussen de zestien versnellingen automatisch of handmatig te laten schakelen. Voor meer regionaal gebruik hanteert DAF de CF-klasse. Deze trucks zijn meer te zien als een middencategorie die op zowel geasfalteerd als ruw terrein uit de voeten moeten kunnen. De CF-lijn is leverbaar als bakwagen, maar ook als trekker met twee, drie of vier assen. Binnen dit model zijn veel variaties mogelijk, zo is er bijvoorbeeld keuze tussen een vermogensbron van 220 tot 510 pk. De CF-lijn is daardoor geschikt als allrounder. Voor bijvoorbeeld stadsvervoer heeft DAF de LF-lijn. Deze is beter wendbaar in het verkeer en biedt tussen de 160 en 300 pk met een maximaal koppel van 1100 Nm.