Caterpillar

De gele krachtpatsers

De Amerikaanse Caterpillar, ook wel bekend als CAT, maakt al 85 jaar innovatieve machines, motoren en kleding voor toepassingen in onder andere de industrie, landbouw en mijnbouw. De karakteristiek gele producten worden wereldwijd ingezet. De bedrijfswagens zijn gemaakt voor specifieke taken, waarbij grote volumes lading moeten worden verwerkt of vervoerd.

 

Robuuste dumptrucks voor elk materiaal

Voor het vervoer van materiaal zijn twee typen dumptrucks in productie. De knikgestuurde dumptruck is verkrijgbaar in negen modellen die allemaal gebruik maken van een CAT C15 ACERT motor met een nettovermogen van 225 kW tot 354 kW. Het laadvermogen varieert van 23,6 ton (725) tot 42 ton (740B EJ). De knikgestuurde dumptruck van CAT heeft een comfortabele tweepersoonscabine. De starre dumptrucks zijn speciaal ontworpen voor werk in de bouw en mijnbouw. De terreinmodellen starre dumptrucks zijn verkrijgbaar in vijf basismodellen met een laadvermogen dat varieert van 36.3 ton tot 90.8 ton. Deze serie maakt gebruik van verschillende CAT motoren, van C15 ACERT tot C32 ACERT. De 773 starre dumptruck heeft een brutovermogen van 446 kW welke geladen een maximum snelheid van 79.7 kilometer per uur oplevert. Daarnaast beschikken alle trucks in deze serie over zeven versnellingen. De serie starre dumptrucks voor mijnbouw bestaat uit acht modellen met een laadvermogen dat begint bij 136 ton en maximaal 363 ton bedraagt. Ook deze serie trucks gebruikt verschillende typen CAT motoren waarbij de C175-20 een vermogen van 2828 kW heeft.

Een compleet arsenaal voor alle zware klussen

Caterpillar heeft een zeer uitgebreide collectie voertuigen die geschikt zijn voor elke specialistische handeling. De collectie verdichters bestaat uit walsen die per grondoppervlakte verschillen. De 825h is een wals voor het verdichten van grond. Daarnaast hebben de stampwielen een karakteristieke visgraat voor meer druk en grip. Tevens zijn er CAT verdichters voor afvalverwerking, grondtrilwalsen en een uitgebreide verzameling dubbelwalsen voor het aanleggen van asfalt. Bulldozers vormen een zeer grote groep voertuigen in het assortiment van Caterpillar. De wieldozers zijn onderverdeeld in een middelgrote en grote klasse. De 824H en 834H kennen specifieke typen voor het verwerken van hout of steenkool. Caterpillar is een van de originele ontwikkelaars geweest van de rupsband en heeft daardoor verschillende wagens met rupsbanden, waaronder bulldozers. De CAT rupsdozer is verkrijgbaar in diverse formaten; de kleinste is gemaakt voor wendbaarheid, terwijl de grootste variant D11T met een vliegwielvermogen van 634 kW en gewicht van 104257 kilogram geschikt is voor het zwaarste schuifwerk.