Touringcar

Gebruik van een touringcar

Een touringcar is een specifieke bus die gebruikt wordt voor het vervoeren van personen. Vaak wordt een touringcar ingezet voor reizen over grote afstanden, waardoor ze vaak luxer zijn uitgerust dan normale bussen. Touringcars worden veel gebruikt voor vakanties en schoolreisjes, maar ze worden ook gebruikt bij de professionele voetbalclubs om de spelers te vervoeren naar wedstrijden.

 

De belangrijkste eigenschappen

Om voor al deze taken geschikt te zijn verschilt de touringcar op enkele punten van een stads- of streekbus. In een touringcar zijn bijvoorbeeld meer zitplaatsen aanwezig, wat vaak ten koste gaat van de breedte van het gangpad. Ook de zitplaatsen zijn vaak ruimer ten opzichte van de plaatsen in de stadsbussen. De complete inrichting is comfortabeler en hoger omdat er onderin de touringcar ruimte is voor bagage. Om er voor te zorgen dat het rijden in een touringcar ook een stuk comfortabeler is dan in een reguliere bus, beschikken touringcars vaak over een handgeschakelde versnellingsbak. Dit wordt gedaan zodat de chauffeur rustiger kan optrekken en het schakelen niet gepaard gaat met schokken zoals dat met een automatische versnellingsbak in een bus vaak het geval is. Touringcars beschikken daarnaast ook over een toilet, koelkast en beeldschermen die vaak gecombineerd zijn met een DVD systeem. Om er voor te zorgen dat een touringcar 24 uur per dag door kan blijven rijden om op tijd op de plaats van bestemming te komen, zijn de touringcars ook vaak uitgerust met een slaapcabine waar de chauffeurs in kunnen slapen. Omdat touringcars ook veel worden ingezet tijdens wintersportvakanties is het mogelijk om een speciale koffer achter de touringcar te plaatsen met ruimte voor de wintersportuitrusting van de passagiers. Een ander verschil tussen een touringcar en een bus is dat een touringcar vaak beschikt over twee verdiepingen.

Verschillen in comfort

Het verschil tussen touringcars wordt voornamelijk bepaald door de mate van comfort. Hier wordt een bepaalde waarde aan gegeven. De volgende kwaliteitsindicaties zijn er te onderscheiden: Tourbus, Tourist class, Comfort class en Royal class. Het onderscheid wordt vooral gemaakt door de afstand tussen de stoelen (70, 75, 85 en 94 cm) en de mate van verstelbaarheid van deze stoelen. Daarnaast speelt ook de uitrusting van de touringcar mee.