Bouwmachines

Bouwmachines voor elke klus

Voor elke klus is er wel een geschikte bouwmachine. Deze worden door een aantal grote leveranciers gemaakt. Er zijn echter een aantal bouwmachines waarvan veelvuldig gebruik wordt gemaakt in diverse branches. Twee van de grootste fabrikanten van bouwmachines zijn Liebherr en Caterpillar.

 

Liebherr: Duitse degelijkheid

Liebherr is een Duitse fabrikant en is begonnen met het maken van torenkranen. Tegenwoordig is deze leverancier vooral gespecialiseerd in hijskranen. Daarnaast is het merk bekend van diverse bouwmachines zoals graafmachines, kiepwagens en shovels. Liebherr produceert ook andere soorten apparatuur, voor bijvoorbeeld de luchtvaart, verkeerstechniek en voor het huishouden. Liebherr produceert een van de grootste delfmachines van de wereld. Ook produceren ze een van de grootste bakwagens voor de mijnindustrie. Dit is de Liebherr T282B, weegt 203 ton ongeladen en kan maximaal belast worden met 363 ton. Deze enorme machine staat op vier wielen die elk een doorsnede hebben van 3,8 meter. De maximale snelheid van de truck is 64 km per uur.

Caterpillar: Amerikaanse grootheid

Caterpillar is een Amerikaans bedrijf wat vaak afgekort wordt tot CAT. Dit bedrijf houdt zich voornamelijk bezig met het produceren van zware machines voor de weg- en waterbouw, maar ook voor de mijnbouw. Voordat Caterpillar werd opgericht werd er al geëxperimenteerd en dit werd mede door de grondlegger van Caterpillar gedaan. Er moest een manier bedacht worden om stoomtractoren in te kunnen zetten. Het grootste probleem hierbij was dat deze zware machines in de modder vast kwamen te zitten. Hiervoor werd een oplossing bedacht in de vorm van houten platen die aan elkaar vast zaten met scharnieren. Deze werden onder de wielen bevestigd en hierdoor werd het verzakken voorkomen. Zo werd de eerste versie van de rupsband een feit. Caterpillar is tegenwoordig vooral bekend van de verschillende bulldozers, heftrucks, graafmachines, vrachtwagens voor de mijnbouw, wielladers en shovels. Caterpillar heeft de grootste vrachtwagen ter wereld, dit is de Caterpillar 797B. Deze truck kan beladen worden met 380 ton, waarmee het totaalgewicht van de vrachtwagen op 623 ton komt. Om deze lading te kunnen dragen, en het voertuig te laten rijden, staat de vrachtwagen op zes enorme wielen. Deze wielen wegen elk 5300 kg en hebben een doorsnede van bijna 4 meter. De topsnelheid van dit voertuig bedraagt 68 km/h.